Šola za starše

Šolo za starše bomo v šolskem letu 2022/2023 izvedli v sodelovanju z Mestno Zvezo prijateljev mladine Ljubljana in z drugimi izvajalci.

Vsa srečanja bodo potekala ob četrtkih ob 17.30 in bodo trajala približno 90 minut.  Izvedena bodo v telovadnici enote Zarja.  V primeru, da srečanja v živo ne bodo mogoča, bodo predavanja potekala na daljavo preko aplikacije zoom.

V jesenskem času so načrtovana tri predavanja.

Tema

Datum izvedbe

Izvajalec

Vpliv partnerskega odnosa na vzgojo otroka

13. 10. 2022

Mestna ZPM Ljubljana, Lili Kodelja

Priprava otroka na vstop v šolo

10. 11. 2022

Alenka Stare, Šola prihodnosti

Vloga starih staršev pri vzgoji otroka

24. 11. 2022

Mestna ZPM Ljubljana, Lili Kodelja


VPLIV PARTNERSKEGA ODNOSA NA VZGOJO OTROKA
Za partnerski odnos je normalno, da doživlja vzpone in padce in je tisti prvi, najpomembnejši temelj, iz katerega se napaja starševstvo. Več ko je povezanosti med zakoncema-staršema-bolj bodo zadovoljni njuni otroci in prijetnejše bo vzdušje v družini. Več ko bo zadovoljstva v družinah, prijetnejša bo družba, v kateri živimo. Vse kar bo doživljal otrok, bodo tako ali drugače začutili tudi starši. Prav prek čutenj bodo starši vedno povezani z otroki. V različnih doživljanjih je še posebej pomembno, da ostanejo povezani z otrokom, da zdržijo z njim in mu pomagajo umiriti njegovo stisko. Najlažje to storijo tako, da se spomnijo svojega otroštva in mladostništva. Kaj so si v podobnih situacijah želeli od svojih staršev, kako so želeli, da bi se ti nanje odzivali? Veliko družinskih terapij se zaključi v obliki zakonske terapije. Pa ne zato, ker bi bila starša-zakonca-kriva za otrokovo težavo, temveč zato, ker onadva lahko največ naredita za njegovo rešitev, ko se umirita v sebi in se povežeta kot zakonca in starša.

Predavateljica: Lili Kodelja, uni. dipl. socialna delavka, zakonska in družinska terapevtka, z bogatimi izkušnjami dela s predšolskimi otroki. 

PRIPRAVA OTROKA NA VSTOP V ŠOLO - predavanje še posebej priporočamo staršem otrok, ki bodo v letu 2023 šoloobvezni.
Starši predšolskih otrok si pogosto zastavljajo vprašanje, ali je njihov otrok pripravljen za všolanje. Z Alenko Stare, specialno pedagoginjo in predavateljico z 20-letnimi izkušnjami, si bomo skušali odgovoriti na vprašanja kaj mora naš 5-letnik znati, da bo pripravljen na vstop v šolo in katera znanja in veščine so pri tem pomembne. Poleg tega pa bomo spoznali kako pomembne so za dober in uspešen začetek šolanja otrokova samopodoba, samostojnost in odgovornost ter kako jih razvijati.

Predavateljica: Alenka Stare, uni. dipl. specialna pedagoginja, Šola prihodnosti. 

VLOGA STARIH STARŠEV PRI VZGOJI OTROKA
Vloga starih staršev ni vzgoja vnukov, temveč igranje z njimi, pripovedovanje pravljic, umirjanje in delitev modrosti. Ta vloga se izgubi, če se preveč približa starševski. Če morajo vnuke vzgajati, postanejo zmedeni in negotovi. K sproščenemu starševstvu doprinese tudi naklonjenost starih staršev do njihovih odraslih otrok ter pripravljenost razumeti potrebe in želje svojih odraslih otrok, ko postanejo starši. Stari starši imajo za mlado družino neprecenljivo vrednost, če uspejo biti do nje senzitivni, razumevajoči in ljubeči. Če želijo stari starši navezati stik z vnukom, morajo najprej imeti stik z njegovo mamo in očetom.

Predavateljica: Lili Kodelja, uni. dipl. socialna delavka, zakonska in družinska terapevtka, z bogatimi izkušnjami dela s predšolskimi otroki.

 © VRTEC VIŠKI GAJ 2015 | Piškotki | Izjava o dostopnosti Produkcija: Sloway spletne rešitve