Šola za starše

Šolo za starše  bomo v šolskem letu 2019/2020 pripravili v sodelovanju z Mestno Zvezo prijateljev mladine in drugimi izvajalci.

Vsa srečanja bodo potekala ob četrtkih v telovadnici enote Zarja. 

Tema

Datum in      ura izvedbe

Izvajalec

Od nasmeha do (po)govora

10. 10. 2019
ob 17. uri

Nataša Grbac, univ. prof. def. - logopedinja, DiaLog

Otroški možgani in obvladovanje burnih čustev

21. 11. 2019
ob 17. uri

Andreja Vukmir Brenčič, Družinski in terapevtski center POGLED

Spodbujanje otrokove samostojnosti in privzdigovanje delovnih navad

12. 3. 2020
ob 16.45

Mestna Zveze prijateljev mladine Ljubljana

Vzgoja za reševanje konfliktov

16. 4. 2020
ob 16.45


OD NASMEHA DO (PO)GOVORA

Predavanje bo odgovorilo na vprašanje, kako učinkovito razvijati komunikacijske veščine in govor otrok od njihovega najzgodnejšega obdobja, ki so temelj uspešnejšega vzpostavljanje odnosov z vrstniki in odraslimi. V ospredje predavanja bo postavljena naravna interakcija med staršem in otrokom ter specifične strategije, ki jih uporabljata v medsebojni komunikaciji.

Predavateljica bo predstavila pričakovane mejnike v govorno jezikovnem razvoju otroka, kaj vse vpliva na govorni razvoj in najpogostejša odstopanja, ki jih opažamo. Odgovorila bo tudi na vprašanja kaj lahko starši sami ukrenemo in kdaj je čas, da poiščemo pomoč logopeda.

OTROŠKI MOŽGANI IN OBVLADOVANJE BURNIH ČUSTEV

Čustva doživljamo vsak dan, pa se zavedamo, kakšna je njihova narava in kako delujejo z vidika nevrologije? Kaj se dogaja v našem telesu in v naših možganih? Še posebej v otroških možganih, ki še niso razviti tako, da bi lahko sami obvladovali burna čustva, česar pa velikokrat ne zmoremo tudi kot odrasli.

V tem predavanju bomo spoznali, kaj je t. i. regulacija afekta oziroma upravljanje s težkimi čutenji, kako lahko otrokom s svojimi odzivi pomagamo, da bomo podprli integracijo med levo in desno možgansko polovico. In kako si lahko (in zakaj ne) pomagamo tudi v odraslih odnosih.

SPODBUJANJE OTROKOVE SAMOSTOJNOSTI IN PRIVZDIGOVANJE DELOVNIH NAVAD

Vzgoja, ki krepi samostojnost, je še kako potrebna, saj samostojen otrok ima bolj pozitivno samopodobo in boljše zavedanje o samemu sebi. Že majhni dojenčki razvijajo sposobnost, da se lahko igrajo in zamotijo sami. Takšno samostojnost v igri je potrebno spodbujati, saj so to že prvi koraki k razvoju samostojne osebe. Kako in na kakšne načine pa starši še lahko vplivamo na razvoj samostojnosti pri našem otroku, pa boste izvedeli na našem predavanju. Prav tako se bomo posvetili temu, na kaj (ne)samostojnost vse vpliva in kakšne so njene posledice.

VZGOJA ZA REŠEVANJE KONFLIKTOV

Velikokrat zaradi stanja, v katerem smo se znašli zaradi konfliktov, ne moremo delovati optimalno. Hkrati pa je to tudi stanje, ki nas žene k spremembam, ki daje možnost za rast vsakega posameznika posebej. Od nas samih je odvisno, kako se bomo na konflikt odzvali. Uspešnost obvladovanja konfliktov je bistvenega pomena za harmonično in konstruktivno sobivanje med starši in otroki. Ključno za uspešno reševanje konfliktov pa je, da se njihove prisotnosti zavedamo in da smo pripravljeni na spremembo lastnega vedenja. Edino na ta način bomo lahko ubrali pot, ki bo bolj kakovostna za uresničevanje trdnega in zaupanja vrednega odnosa med nami in v družini.

© VRTEC VIŠKI GAJ 2015 | Piškotki Produkcija: Sloway spletne rešitve